Aanmelden
Menu

ADHD

ADHD, wat is dat eigenlijk?

ADHD is een aandachttekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen en jongeren met ADHD hebben problemen op de volgende gebieden:

  • Aandacht en concentratie. Ze vinden het moeilijk om lang achter elkaar iets te doen en zijn snel afgeleid.
  • Hyperactiviteit. Ze kunnen niet goed stil zitten en zijn onrustig. Ze winden zich snel op over dingen en zijn snel gefrustreerd als iets niet helemaal goed gaat.
  • Impulsiviteit. Ze doen voordat ze denken. Ze staan niet stil bij de gevolgen van wat ze doen. Ze hebben geen ‘rem’.
  • Planning. Ze vinden het moeilijk om van tevoren te bedenken hoe ze iets gaan aanpakken en om het dan ook zo te doen, of het nou om schoolwerk gaat of om hun kamer opruimen.
Wat is er aan ADHD te doen?

ADHD gaat niet over. ULCO kan kinderen wel helpen om er minder last van te hebben, en ouders of verzorgers om er beter mee om te gaan. Dit kan op verschillende manieren:

Gesprekken bij ULCO. Het kind krijgt informatie over ADHD en bespreekt met Ulco wat hij of zij zelf kan doen om er minder last van te hebben. Ook ouders of verzorgers kunnen bij deze gesprekken betrokken worden, om te bespreken hoe je als gezin beter met elkaar kunt omgaan.

Medicijnen, waardoor het kind minder last heeft van de symptomen. Medicijnen worden altijd eerst op proef gegeven. Als ze goed werken, kun je ze langer gebruiken, maar we kijken wel regelmatig of je ze nog echt nodig hebt. Het meest voorgeschreven medicijn is methylfenidaat, bekend onder de merknaam Ritalin. Een behandeling bestaat nooit alléén uit medicijnen.

Training voor ouders of verzorgers.

Een kind met ADHD opvoeden is niet gemakkelijk. Ouders hebben extra vaardigheden nodig om met het moeilijke gedrag van hun kind te kunnen omgaan. Tijdens de oudertraining leer je deze vaardigheden.

Sociale vaardigheidstraining

Kinderen die problemen hebben met het omgaan met anderen kunnen een sociale vaardigheidstraining volgen. In een groep met kinderen van hun eigen leeftijd leren ze hoe ze overkomen op anderen, hoe ze kunnen reageren in verschillende situaties en hoe ze dingen anders kunnen aanpakken.

Meestal bestaat een behandeling uit een paar van de onderdelen die hierboven genoemd zijn. Bij heel jonge kinderen is de oudertraining de belangrijkste begeleidingsvorm

Waarmee we jou kunnen helpen

De zorgprofessionals die zijn aangesloten bij ULCO hebben door hun jarenlange ervaring en opleidingen de mogelijkheid een breed scala aan hulpvragen te kunnen beantwoorden. Hieronder staan een aantal benoemd. Mocht er een specifiekere vraag zijn neem dan gerust contact op. Mocht ULCO deze vraag niet kunnen beantwoorden, dan zoeken we gezamenlijk naar een hulpverlener die dit wel kan.