Aanmelden
Menu

Huiswerk & studie

Ulco & Eric Drost zijn een krachtige match

ULCO werkt graag samen met mensen die de gezamenlijke missie versterken. Eén van hen is Eric Drost. Als expert op het gebied van onderwijs, (faal)angst en stress wordt hij steeds vaker ingezet bij cliënten van zorgpraktijk ULCO. “Wij maken intensief gebruik van elkaars expertise en kennis.”

"Wij zoeken in de gezamenlijkheid naar oplossingen"

Het gebeurt regelmatig: Ulco heeft een cliënt die eigenlijk het vakmanschap van Eric kan gebruiken. En het omgekeerde eveneens: geregeld merkt Eric dat cliënten die huiswerkbegeleiding of een andere (faalangst)training bij hem volgen, op meerdere gebieden vastlopen. Soms kan hij daar zelf mee uit de voeten, maar het kan ook erg fijn zijn om te kunnen sparren in een team als dat van ULCO.

Een verdere uitbreiding

Zo is de afgelopen jaren de samenwerking tussen ULCO en Eric steeds verder uitgebreid. “Voorheen was het meer fragmentarisch, we vlogen Eric in wanneer dat nodig was”, vertelt Ulco de Boer. “Hij was een onderdeeltje, maar we merkten allebei dat we graag wat ‘systemischer’ met elkaar samenwerken: zo kunnen we alle elementen van iemands persoonlijke ontwikkeling meenemen. Sowieso omdat we altijd graag één vaste begeleider per cliënt hebben, maar ook omdat we op deze manier in de gezamenlijkheid oplossingen kunnen zoeken.”

Eric vindt het prettig om de intervisievergaderingen bij te wonen die de bij ULCO betrokken hulpverleners regelmatig organiseren. “Ik voel me onderdeel van het team”, zegt hij. “Door een verhaal van een cliënt te bespreken, krijg je inzichten vanuit allerlei verschillende invalshoeken. Dat is echt een enorme meerwaarde.” Daarnaast kunnen er binnen de praktijk intelligentieonderzoeken gedaan worden. Een meerwaarde, vindt Eric, omdat dit vaak belangrijk is bij zijn tak van sport. Geen lange lijnen, geen onnodige wachttijden, maar een snelle interne verbinding.

Van uitzichtloos naar perspectief

Zo was er een jongen van 12 die niet meer naar school ging. Hij vertoonde probleemgedrag, geen school wilde hem meer hebben en hij zat al maanden thuis. “Veel instanties hadden zich al over de problematiek gebogen, maar ze konden er niets meer mee”, vertelt Eric. “Deze jongen kende mij al van eerdere huiswerkbegeleiding en zijn ouders namen contact met mij op.”

Passend onderwijs

Ulco vult aan: “In overleg met de gemeente hebben we toen afgesproken dat wij dit op gaan pakken in de samenwerking Eric & ULCO. Het was een verzoek vanuit het samenwerkingsverband ‘Passend onderwijs’ om in een co-productie ervoor te zorgen dat deze jongen weer naar school gaat. En dat is gelukt, dankzij onze multidisciplinaire gedachte: zijn achterstanden zijn weggewerkt en hij is aangenomen op een middelbare school. Hij is klaar voor een nieuwe start. Dit laat mooi zien wat de waarde is van het feit dat wij elkaar gevonden hebben.”

Wie is Eric Drost?

Eric Drost heeft zijn eigen bedrijf: Bureau Drost. Dit bedrijf zorgt voor individuele begeleiding aan jongeren die hulp kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld faalangst, PDD-NAO, ADHD of stoornissen in het autismespectrum. Zie www.bureau-drost.nl

Huiswerkbegeleiding bij Eric

Huiswerkbegeleiding is een ander belangrijk onderdeel van Bureau Drost. Dit doet hij onder de noemer ‘De Huiswerkkamer’. Daarnaast begeleidt hij jongeren die vastlopen op school. Jongeren die doubleren, die niet weten hoe ze hun mogelijkheden kunnen benutten, die vervolgens meer problemen krijgen zoals ruzie met hun ouders en zich vervolgens alleen maar slechter voelen: het komt veel voor, weet Eric. “De jongeren stellen zichzelf keer op keer teleur, en op een gegeven moment wordt de drempel te hoog. Ze denken: ‘Ik begin er maar niet meer aan’.” Hierdoor lopen ze vast in het onderwijs, maar ook hun verdere ontwikkeling stagneert. Problemen stapelen zich op.

Op maat gesneden trajecten

In een op maat gesneden traject binnen de huiswerkkamer kun je samen met Eric boven water krijgen wat er precies aan de hand is. Als er sprake blijkt van bijvoorbeeld faalangst kun je daar vervolgens aan werken. We kunnen tevens ontdekken hoe stress en emoties werken en hoe je je eigen lichaam onder controle kan krijgen als je bijvoorbeeld last hebt van paniekaanvallen of hyperventilatie. “Of je voelt je boos, maar wat zit daaronder?”, zegt Eric. “De jongeren leren zichzelf beter kennen. We brengen in kaart wie ze zijn, waar ze mee kampen en hoe ze het beste zichzelf kunnen zijn. De focus ligt erop om het kind in zijn eigen kracht te krijgen.”