Aanmelden
Menu

Video-hometraining (VHT)

Video-hometraining kan een goede manier zijn om meer grip te krijgen op het (gezins)leven. Er worden korte opnames gemaakt in de thuissituatie. Die kijken ouders en therapeut samen terug. “Daarbij kijken we wat goed loopt, dus wat werkt in de communicatie met hun kind”, vertelt ambulant hulpverlener en Video Home Trainer Rieda de Bruyn, aangesloten bij Zorgpraktijk ULCO. “We versterken gewenst gedrag, zodat ongewenst gedrag zal verminderen.”

Door het kijken naar de communicatie met hun kind, zien ouders zelf waar de verbeterkansen liggen. Ook kunnen patronen duidelijk zichtbaar worden. Onder begeleiding van de therapeut gaan de ouders oefenen om op een nieuwe manier te reageren. “Ze gaan gericht werken aan de communicatie met hun kind”, zegt Rieda. “Ouders gaan de behoeftes van hun kind beter zien en zullen hun eigen handelen meer gaan afstemmen op wat hun kind van hen nodig heeft.”

Meestal zijn twee of drie opnames voldoende om een antwoord op opvoedvragen te krijgen. “Ouders ervaren meer grip op het gedrag van hun kind,” zegt Rieda. Bovendien: “Je zult een beter contact met je kind ervaren, zodat jullie band groeit.”