Ik ben Barbara van der Woude en sinds april 2021 werk ik samen met Zorgpraktijk ULCO.
Na het afronden van mijn studie Beeldende Vaktherapie ben ik meteen gestart met mijn eigen bedrijf in dit vak. Dit is een ervaringsgerichte therapie waarin er gewerkt wordt met beeldende materialen/werkvormen om aan sterke kanten en uitdagingen te werken. En dat op een non-verbale manier. Dit is in het kort wat beeldende vaktherapie is, er is natuurlijk nog veel meer over te vertellen.
Binnen de beeldende vaktherapie behandel ik vooral kinderen tussen de 4 en 16 jaar oud met verschillende achtergronden. Maar wat ik belangrijk vind is om niet alleen het kind individueel te zien maar ook het systeem hierin te betrekken door middel van oudergesprekken, psycho-educatie, gesprekken op school, noem het maar op. Tot nu toe heb ik ervaring opgedaan in gezinnen met verschillende soorten problematiek, zoals autisme, trauma, scheidingsproblematiek, huiselijk geweld, hechtingsproblematiek en verlieservaringen.
Ik heb ambulant (op locatie) gewerkt op onder andere verschillende asielzoekerscentra in Friesland. Daar kom je veel verschillende culturen tegen met elk hun eigen kijk op een situatie en er is vaak sprake van trauma in het verleden en het heden.
Sindsdien ben ik naast de individuele sessies ook gaan werken in gezinnen omdat er om diverse redenen een systemische visie nodig was, bijvoorbeeld omdat er veel spanningen thuis zijn. Hierdoor kon ik het kind helpen en ook de ouders begeleiden. Dit vond ik zo leuk dat ik een opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding ben gestart. Sindsdien kom ik als intensief ambulant gezinsbegeleider vaak bij mensen thuis om beter inzicht te krijgen in een situatie.
Ik zeg altijd: “Ik kan niet toveren! Maar ik kan wel een stukje met je meelopen en met jou op zoek gaan naar oplossingen.”