Aanmelden
Menu

René

Vastlopen was mijn grootste angst…

“Ik weet nu dat dingen oplosbaar zijn”. Er hoefde maar iets anders te gaan dan afgesproken en René bevroor. Kenmerkend voor zijn vorm van autisme, maar verbetering is zeker mogelijk. Dat blijkt wel na acht jaar begeleiding bij Zorgpraktijk ULCO.

“Alsof je lichaam van lood is”
René leerde omgaan met pdd-nos

Eigenlijk niets loopt zoals gepland op de warme maandagmiddag dat René Hoen (25) uit Leeuwarden bij Zorgpraktijk ULCO zit. Hij heeft er net zijn wekelijkse sessie op zitten en wacht op zijn volgende afspraak. Toch zit René er relaxt bij. 

Dat was acht jaar geleden wel anders geweest, vertelt hij. “Alsof je lichaam van lood is”, beschrijft René wat er gebeurde zodra hij het overzicht kwijtraakte. Ulco vult aan: “Hij blokkeerde compleet, werd helemaal apatisch.”

Alles nieuw

Al zijn hele leven heeft René deze klachten, maar hij liep er pas echt tegenaan toen hij op zijn achttiende moest stagelopen voor zijn opleiding tot apothekersassistent. “Alles was nieuw”, vertelt hij. “Er gebeurden veel onverwachte dingen, nieuwe collega´s, de omgeving was onbekend. Het liep niet.” Van het ene op het andere moment kon het misgaan en kon René niets meer.

Samen met zijn ouders en opleiding besloot René dat hij hulp wilde en hij meldde zich bij Zorgpraktijk Ulco. “Hij kwam binnen met de diagnose PDD-NOS”, vertelt Ulco. Samen gingen ze uitzoeken wat er nu precies gebeurde als René blokkeerde. “We kwamen tot de conclusie dat er op zo´n moment een puzzelstukje ontbreekt”, zegt Ulco. “We gingen analyseren: wat gebeurt er nu precies? Welke informatie mis je? Wat triggert jou nu zo enorm? Langzaam maar zeker lukte het om daar woorden aan te geven en werd duidelijk wat er nu precies speelde.”

Zelfstandig

René: “Ik leerde om het vastloopproces te begrijpen. Ik herken nu de momenten dat het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Ik kan nu bedenken: waar komt het door en waar kan ik terecht om het op te lossen? Ik heb geleerd om op tijd om hulp te vragen.”

Dat heftige blokkeren gebeurt René nog zelden. Zelfs nu hij bezig is om zelfstandig te gaan wonen, iets wat hij altijd als zijn grootste angst heeft beschouwd, gaat het goed met hem. “We zijn al een paar jaar bezig om mij hierop voor te bereiden”, zegt René. “Wat is er nodig om zelfstandig te wonen? Ik kreeg opdrachten, bijvoorbeeld om mijn eigen kamer te stofzuigen en de prullenbak te legen. Het huis uit, dat leek mij altijd het allerergste, allerengste wat je kunt bedenken. Een gigantische verandering, alles wordt anders.”

Maar René voelt dat hij er aan toe is. “Nu ben ik daar een stuk verder in en hebben we de knoop doorgehakt. We zijn de afgelopen maanden bezig geweest met inrichten en zaterdag ga ik er voor het eerst slapen.”

Onverwachte factoren

René is inmiddels gediplomeerd apothekersassistent en heeft al bij verschillende apotheken gewerkt in verschillende steden, waar hij telkens met het openbaar vervoer naartoe moest. “Dat was voorheen ondenkbaar”, vertelt hij. Het reizen met het openbaar vervoer oefende hij met Ulco door met hem af te spreken dat hij met de trein naar een afspraak zou komen. “En bij de apotheken kan ik nu veel beter omgaan met onverwachte factoren en patiënten. Ik heb leren omgaan met collega´s en kan functioneren in een team. Dat oefende ik met Ulco, net als het schrijven van sollicitatiebrieven en jezelf verkopen.” Hij weet het zeker: “Zonder deze begeleiding was me dit nooit gelukt. Bij Ulco vind ik een stukje begrip. Als ik ergens over in zit en ik heb een afspraak met hem, ga ik altijd weer weg met het gevoel dat het goed komt. Mijn ouders vinden dat ook magisch. ‘Die Ulco weet ook altijd precies wat ´ie moet zeggen’.”

René staat nu vol vertrouwen in het leven.

“Ik weet dat dingen oplosbaar zijn. Uit ervaring weet ik dat het geen nut heeft om ergens over in te zitten. Het komt vanzelf en je kunt hulp vragen. Er zoveel over nadenken heeft geen zin.”